Vitaal ondernemen

Als ondernemer ken je het vast wel, je agenda zit vol, heel vol. Je maakt lange dagen en de uren die je vrij bent, zijn snel opgevuld. Meerdere keren per week sporten is lastig en vaak gaan maaltijden snel tussen de afspraken door.

Door vitaal te blijven, kan je optimaal blijven ondernemen en juist hierbij wil ik je helpen. Als ondernemer staat jouw business centraal en je vitaliteit wordt daardoor makkelijk een bijzaak. Je haalt liever onderweg even snel wat te eten, dan dat je er tijd voor neemt. Je slaat sneller een sportles over,  zodat je nog even je administratie kunt bijwerken.

Dit is zonde! Want juist je gezondheid en vitaliteit kunnen jou als ondernemer helpen. Hoe fitter je bent, hoe meer energie je hebt. Je bent veerkrachtig, scherper en hebt daarmee een betere output. Essentieel voor jouw onderneming dus!

Het is belangrijk om te beseffen, dat vitaliteit en sporten de basis zijn, het moet geen bijzaak zijn. Dit geldt voor iedereen, maar al helemaal voor jou als ondernemer. Daarnaast helpt vitaal zijn bij het plezier in ondernemen. Als je je fit en vitaal voelt, heb je ook meer energie en plezier daarbij.

Zet je wekker vroeg (vroeg opstaan is gezond) en begin je dag met een goede wandeling en beter nog, met een goede workout. Doe dit minimaal 2 of 3 keer per week om je dag vol kracht en energie te beginnen. Daar heb je de hele dag profijt van.

Door een vitale werksfeer te creëren, zul je ook de kans van verzuim onder je werknemers verminderen. Op dit moment is het ziekteverzuim het hoogste in 20 jaar, meldt Arboned. Daarnaast is psychisch verzuim een steeds groter probleem aan het worden, denk aan werknemers met burn out klachten. Personeelstekorten en hoge druk van de maatschappij vergroten de kans op stressklachten. Stressklachten zoals prikkelbaarheid, slechte nachtrust en een slechte concentratie zijn tekenen dat de werknemer richting een burn out gaat. Om dit te voorkomen is een vitale werksfeer noodzakelijk.

Ga vooral het gesprek aan met elkaar, openheid over stressklachten kunnen ook stress en schaamte verminderen. Voor meer advies en handvatten voor een gezonde levensstijl, help ik je graag verder!