Mandali yoga retreat

Een verslag van mijn spirituele bootcamp

Stel je eens voor: Je bent een échte vleeseter, je eet nog nét geen biefstuk for breakfast (maar wel een pakje kipfilet als lunch) en er wordt je gezegd dat je een week lang alleen maar groenten eet…

Of wat dacht je van deze: Je sport praktisch elke dag, soms zelfs wel twee keer en als je dat ‘niet’ doet heb je wel een paar kilometer hardgelopen. En iemand zou je zeggen dat 2 x per dag yoga gaat doen, inclusief mediteren en vooruit 1x een wandeling, maar dan wel in stilte. En dat 6 dagen achter elkaar! Tssss..

Maar hier komt de allermooiste in de categorie ‘onvoorstelbaar’: Je leeft, eet en slaapt met je smartphone. Jullie zijn onafscheidelijk, je zou het bijna een extra ledemaat kunnen noemen. Wat nou als je die de komende dagen maar 1x per dag maar heel even zou mogen gebruiken? Aaaah!

Digitale detox
Dat overkwam mij allemaal dus. Een klant van een mijn partner, die een exclusieve herenmodezaak heeft, kwam met een offer you (and even I) can’t refuse: een superdeluxe yoga retreat in de Italiaanse Alpen op een uur van Milaan waar al deze ingrediënten aanwezig waren. Om het maar even vrij naar mijn eigen wereld te vertalen: Een spirituele bootcamp. Een challenge waarbij je een pad bewandelt terwijl je onderweg de nodige mindful oefeningen doet en in diverse yoga poses letterlijk met je neus op de feiten wordt gedrukt. Inclusief digitale detox waarbij de social media cravings dapper werden bestreden met liters ginger thee. Met als welkome afleiding tussendoor een bezoekje aan de sauna of jacuzzi en een heerlijke massage.

Zes dagen lang mocht ik in zijn huis verblijven samen met twee vriendinnen die hetzelfde in de wedstrijd zaten. Van die down to earth types die bij ‘lotus’ aan toiletpapier denken en bij ‘chakra’ aan het nieuwste type Volkswagen. Maar juist omdat we een uitdaging niet uit de weg gaan en naast zeer vereerd ook wel nieuwsgierig waren, kiepten we onze aardse agenda leeg en gingen we naar bella Italia. Met als eerste goede voornemen ‘travel light’ wat in ons geval een zonnebril, bikini, een blanco notebook en … eiwitreepjes (!) betekende 😊

Bokito body 
Na een voorspoedige vlucht zagen we al gauw onze reisgenoten in de aankomsthal staan. Dat kon niet missen: Het waren stuk voor stuk keurige, overwegend tengere, rustige, goedgeklede, bescheiden en bovenal mindful mensen. En dan wij: met onze Bokito body in felle sportkleding met hier daar wat hondenharen en een gaatje, druk kletsend met 1001 ideeën in ons hoofd. Oeps, dat ging nog een mooie mentale uitdaging voor ons worden…

Gelukkig hadden we niet al te veel tijd om ons daar druk over te maken, want het was een prachtige plek en een vol + mindful programma waar we lekker in zijn gestapt. Natuurlijk was het wel heel erg wennen en werden we eigenlijk best wel afgemat, alleen in dit geval door een exemplaar waar we bij de yogasessies op lagen waar we onze faces downward dogten dat het een lieve lust was. En waren we bij de eerste meditatie in ons hoofd druk bezig om een social media contentkalender op te stellen of een PT workout voor een klant aan het programmeren. En bij de laatste (en die daar tussendoor) ook nog wel eens… En daarom des te beter om eens even lekker door de wierrook wasstraat te gaan, met alle tijd voor jezelf, te merken dat je eigenlijk prima gemist kan worden door je Insta vrienden en je van heerlijke verse groenten kan genieten waarvan je de naam niet eens kent.

Neemt niet weg dat je het ook zeker op je eigen manier mag doen en het mediteren soms best eens mag verruilen voor thee met heel veel koekjes of zelfs prana’s inwisselt voor burpees tijdens een workout in de achtertuin. Compleet met double unders dankzij het springtouw dat ‘per ongeluk’ was meegegaan in onze bagage tussen het notebook in.

Stiekeme scheetjes 
En ook dat is ok, net als snurken tijdens yin yoga (hè Clio) of in de lach schieten van de rommelende maag van de buurman tijdens de ochtendmeditatie (Jolieke) of stiekem scheetjes laten die zogenaamd niemand ruikt (ik zal geen namen noemen…😉).  Conclusie is dat we enorm hebben genoten met zowel ont- als opladen in de breedste zin van het woord en dat het voor iedereen zo nu en dan goed is om uit je comfortzone te gaan. Of dat nu in een resort is in Italië of tijdens een wandeling op de hei. 

Dus heel erg bedankt Wouter Tavecchio, Mandali Retreat Center, maar natuurlijk ook mijn allerliefste Christiaan Herman, Clio Scholing, Jolieke Meis en…. mijzelf dat ik hier de tijd voor heb genomen. 

Namasté,

Irma